Team

Dipl.-Ing. Helmut Thöle

Helmut Thoele (1973) is urban and regional planner and studied urban planning and architecture in Germany and Russia. His working experience contains design and research projects within architectural and advisory offices as well as strategic planning within public and governmental context. Since 2008 he is working as sr. urban planner and since 2015 as sr. policy advisor at the Province of South–Holland. Main field of work is the development of spatial policies and the implementation of spatial strategies, research and 'design by research' into the planning instruments of South-Holland. In his work he is linking different parties and thematic fields within governance, design, research and advisory. Helmut has lectured and tutored about urban design and design by research at several universities and academies.  

Prof Stv. Dipl.-Ing. Matthias Rottmann

Matthias Rottmann ist Architekt und zur Zeit Visiting Professor an der Bergischen Universität Wuppertal für Transformationsaufgaben im urbanen Kontext.  Gleichzeitig ist er Geschäftsführer des Büros De Zwarte Hond in Köln und Associate von De Zwarte Hond in den Niederlanden.

Nach seinem Studium in Berlin und Barcelona arbeitet er zunächst in Berlin als Architekt danach bei De Zwarte Hond in Rotterdam als Projektleiter für städtebauliche Projekte. Sein Arbeitsfeld umfasste insbesonder (großmaßstäbliche) Transformationsaufgaben in Kombination mit infrastrukturellen und ökonomischen Fragestellungen. Gleichzeitig lehrte er an der Bauakademie Rotterdam und der ArtEz in Arnheim. 2010 eröffnete er das Büro von De Zwarte Hond in Köln. 

Dipl.-Ing. Martin Sobotta 

(Cityförster, Rotterdam; TU Delft)

Cityförster is ontstaan uit een netwerk van 11 architecten, stedenbouwers en kunstenaars. Sinds 2011 is het een bureau met vestigingen in Nederland, Duitsland, Norwegen, Engeland en Italie. Het actieterrein van City (stad)-förster (boswachter) is de stad in al zijn dimensies en schaalniveaus. De focus ligt hierbij op de performatieve, systemische aspecten van architectuur en stedenbouw. Het gaat om het ineenweven van de verschillende elementen tot interactieve systemen, die door de uitwisseling van hun componenten ont- en bestaan- gelijk aan ecosystemen. Op basis van programmatische en proces-gerichte strategieën ontwikkeld Cityförster projecten met het doel tot een duurzame ontwikkeling van de gebouwde omgeving.De allegorie van stad en bos verbeeld ons opvatting dat een stad, net als een bos niet te ontwerpen is, maar aangestuurd en letterlijk ontwikkeld moet worden. Martin Sobota is een van de oprichters van Cityförster en directeur van de Rotterdamse vestiging. Hij studeerde Landschapsarchitectuur en Architectuur in Hannover en Oslo en studeerde in 2005 aan het Berlage Institute in Rotterdam met een Thesis over Associative Design af. Hij doceerde onder andere aan het Berlage Institute, IaaC Barcelona, div. Nederlandse Academies voor Bouwkunst en is tegenwoordig als docent verbonden aan de TU Delft.

Dipl.- Ing. Theo Deutinger

(TD-Architects, Flachau (Ostenrijk) en Amsterdam)

Theo Deutinger is an architect, writer and designer of socio-cultural maps. His work has been published in various magazines including Wired, Domus, and Mark Magazine. Recent projects include the book ‘Help Me I Am Blind’ with the artist Heidi Specker, a collaborative exhibition design with the Bauhaus in Berlin and a research-design contribution to the Design Biennale in Gwangju (South Korea). Theo Deutinger keeps lecture and teaching engagements with various institutions including the Strelka Institute and the Bauhaus in Dessau

Prof.- Dr. Frank van Oort

Prof. dr. Frank G. van Oort is hoogleraar stedelijke economie aan de Universiteit Utrecht. Naast vele publicaties in wetenschappelijke en professionele tijdschriften heeft Frank heeft een jarenlange ervaring met de uitvoering van projecten op het terrein van stedelijke economie, investeringen en ruimtelijk-economische vraagstukken voor (de)centrale overheden. Ook is hij betrokken geweest bij meerdere onderzoeksprojecten en publicaties van het Planbureau voor de Leefomgeving op het gebied van kenniseconomie, regionale groei en stedelijke netwerken. Hij is editor-in-chief van het Journal of Economic en Social Geography en editor van Regional Studies. Hij voerde recent studies uit naar de weerbaarheid van de Noordvleugel van de Randstad en de internationale concurrentiepositie van Nederlandse regio’s in Europa. Uit deze studies blijkt dat de weerbaarheid van regio’s niet alleen op korte termijn van belang is om de negatieve effecten van de crisis te boven te komen, mar ook voor een lange termijn perspectief voor ontwikkeling en evolutie, waarbij steeds nieuwe combinaties van expertise worden gekoppeld tot dynamische clusters. Het belang van de ruimtelijke inrichting, de woon- en de werkomgeving, en het belang van lokale attractiefactoren in investeringsbeslissingen maken dat effectieve beleidsinspanningen niet alleen economische van aard zijn, maar ook ruimtelijk en architectonisch.

Dr. - Ing. Ronald Wall

(Erasmus Universiteit/IHS, Rotterdam)

Ronald Wall is in 2009 gepromoveerd als economisch geograaf op de Erasmus School of Economics, Erasmus Universiteit Rotterdam. In 1998 heeft hij zijn Masters opleiding als stedenbouwkundige gehaald op de Academie van Bouwkunst Rotterdam. Tussen 1991 en 2000 heeft hij als projectleider gewerkt voor bekende stedebouwkundigen zoals Rem Koolhaas (OMA), Winy Maas (MVRDV) en Adriaan Geuze (West 8). Tussen 2000 en 2011 heeft Ronald gewerkt voor VROM, RIVM/MNP en de Erasmus Universiteit aan stedelijke ontwikkelingsprojecten in China, Ghana, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, het Midden Oosten en verschillende Europese landen. Verder heeft Ronald diverse economisch geografische onderzoeken gedaan voor het Ministerie van Economische Zaken, de Provincie Zuid-Holland en de Gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Almere. Tijdens zijn carrière heeft hij een ‘letter of commendation’ ontvangen van Nelson Mandela voor zijn onderzoek naar het verbeteren van Zuid-Afrikaanse townships en hij heeft diverse prijzen ontvangen, waaronder de Rotterdam Design Prijs en de International Design Award (1996). Tussen 2001 en 2009 heeft Ronald les gegeven aan het Berlage Instituut en de Academies van Bouwkunst in Rotterdam en Amsterdam. Tijdens zijn doctoraal proefschrift “Netscape: Cities and Global Corporate Networks” betreft een onderzoek naar de relatie tussen stedelijke ontwikkeling en investeringsstromen tussen verschillende steden van de wereld. Verder heeft Ronald diverse publicaties in wetenschappelijke vakbladen zoals Economic Geography, Environment and Planning A, Journal of Economic Geography, en Journal of Social and Economic Geography. Hij publiceert ook in diverse stedenbouw en architectuur vakbladen zoals Volume/Archis.

Tegenwoordig is hij senior onderzoeker bij het Institute for Housing and Urban Development Studies, waar hij onderzoek doet naar stedelijke ontwikkeling in diverse landen.

Drs. MUrb. Jens Jorritsma

Jens Jorritsma is stedenbouwkundige en planoloog. Hij behaalde zijn master of science aan de Rijksuniversiteit in Groningen en studeerde in 2012 af aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Hij werkte gedurende zijn studie achtereenvolgens voor de Nijl Architecten, VHP en De Urbanisten in Rotterdam. Momenteel werkt Jens bij Delva Landscape Architects in Amsterdam aan uiteenlopende projecten op het raakvlak van stedenbouw en landschap. Daarnaast geeft hij les op de Academie van Bouwkunst in Rotterdam.

Share on Facebook Share on twitter Email
Related items